Welkom

Op deze site doe ik verslag van mijn zoek- en studietocht in het gebied van AI naar sleutelelementen, en kantelpunten in de ontwikkeling. De berichten gaan over mijn uitzoekwerk maar soms ook over actualiteit en waan van de dag.
Hoewel ik een goede basiskennis heb is het goeddeels een voor mij onbekend terrein — dat maakt het voor mij persoonlijk interessant genoeg om het verslag bij te houden. Wie mee wil lezen is van harte welkom.

De inhoud van de site is tweeledig: tijdgebonden en wellicht vluchtige notities over wat ik tegenkom door zelf te zoeken en te studeren of over wat de actualiteit biedt resp. artikelen die interessant genoeg zijn om te bewaren en terug te vinden. Soms zal het wellicht wat technisch of wiskundig worden, maar ik zal mijn best doen om het goed uit te leggen — vooral aan mezelf.

Contact

Reacties zijn zeer welkom! Het is bij de meeste berichten mogelijk direct op de site te reageren, onderaan een bericht. Je kunt ook reageren via dit contactformulier. Het opent op een nieuw tabblad. De berichten die er geschikt voor zijn zet ik tegenwoordig in verkorte vorm op LinkedIn. Daar kun je rechtstreeks reageren per bericht. Ga naar linkedin.com/in/cornagtegaal en klik op Bijdragen.

Rechtstreeks mailen naar Cor Nagtegaal gaat ook, het mailadres is: corsai@ronde3.nl. Ik antwoord altijd.

Leeswijzer

Je kunt op verschillende manieren naar de inhoud. Klik op een van onderstaande links, de eerste drie staan ook in het menu bovenaan elke pagina.

  • Actueel: alle berichten, de nieuwste eerst. Per bericht zie je een afbeelding en een samenvatting, je kunt daar doorklikken naar het volledige bericht. In dit overzicht zie je steeds een aantal berichten weergegeven, er zijn meerdere pagina’s (onderaan kun je bladeren). Dit overzicht bereik je ook vanaf elke plaats waar je bent door op de titel van de site te klikken.
  • Berichten: alle berichten, de oudste bovenaan. In het overzicht zie je alleen de titels, je kunt elk bericht open en dicht klikken. Op deze manier kun je de berichten als een doorlopend verhaal lezen.
  • Rubrieken: hier zie je niet alle berichten, maar alleen een inhoudelijke selectie.
  • Inhoudsopgave: alle titels, aanklikbaar.
Acties

In een bericht zelf kun je door klikken een aantal dingen doen.

  • Klikken op een afbeelding: deze wordt in een pop-up groter weergegeven
  • Klikken op een tekst in blauw: er wordt in een nieuw tabblad een link geopend naar aanvullende inhoud. Dat kan een bericht van deze site zelf zijn, of een externe link naar bijvoorbeeld een wetenschappelijk artikel of een video op YouTube.
  • Klikken op een ‘onderstippeld‘ woord of fragment: er verschijnt een pop-up venster met uitleg. Als een woord vaker in het bericht voorkomt wordt alleen de eerste keer onderstippeld.
  • Een reactie geven, onderaan het bericht.
Verantwoording

Alle teksten, behalve citaten, maak ik zelf. In de geest van het onderwerp laat ik mij schaamteloos bijstaan door Perplexity, een zoekomgeving die ChatGPT-4 gebruikt. Perplexity maakt samenvattingen van zoekresultaten die je werkelijk, nou ja, perplex doen staan. Die zal ik gebruiken en er keurig melding van maken – dat is onderdeel van de zoektocht zelf. Plaatjes maak ik zelf of haal ik van internet, met vermelding van de auteur als die te achterhalen is. Alle rechten blijven altijd bij de maker.

De ondertitel van de site — Op pad in AI — verwijst met een knipoog naar de reisblogs die Marianne en ik al vele jaren maken. Daar staan foto’s van echte landschappen en steden waar we geweest zijn. De afbeelding bovenaan deze site is van een niet bestaand landschap, letterlijk onbekend terrein. Het fotorealistische beeld is op mijn aanwijzing gemaakt door Dall-E, ook zo’n spraakmakende toepassing van AI.

Cor Nagtegaal, De Bilt – 1 juni 2023

contact: corsai@ronde3.nl

Toevoeging 20 juli 2023: Ik heb de naam van de site veranderd, van Op pad in AI in A woven web of guesses. Al in het begin van mijn tocht kwam ik min of meer toevallig langs een gedicht van Xenophanes in de versie van Karl Popper, over de zoektocht naar kennis en zekere waarheid. De laatste zin ervan is: For all is but a woven web of guesses. Als metafoor leek me dit een geweldige titel voor deze site.

Toevoeging 7 september 2023: Perplexity is in een paar maanden tijd sterk verder ontwikkeld. Niet alleen in gebruikersaantallen, maar ook inhoudelijk. Met een betaald Pro abonnement kun je kiezen van welk AI-model Perplexity gebruik moet maken (bijv GPT4, Claude of andere). De interactie is sterk verbeterd. Als de gestelde vraag onduidelijk is, of ambigu, stelt Perplexity eerst verhelderingsvragen aan de gebruiker. De bronvermeldingen zijn uitgebreid en (soms) overvloedig. De samenvattingen zijn goed gestructureerd, en als er bij een gevonden resultaat slagen om de arm nodig zijn wordt dat ook zo door Perplexity gemeld.
Een disclaimer is wel op zijn plaats: hoe bruikbaar de tool ook is, een resultaat kan soms volkomen onbetrouwbaar blijken te zijn. Als de gevonden informatie op internet onbetrouwbaar is, is daar weinig aan te doen. Onbetrouwbaarheid kan echter ook uitgelokt worden, per ongeluk of expres, door de vraagstelling waardoor het AI-fenomeen van ‘hallucineren’ kan optreden.