AIQ

Zoek je een baan bij OpenAI, de makers van GPT? Het moet boeiend zijn om daar nu te werken, aan de voorkant van de AI ontwikkeling. Er is een waslijst aan vacatures.

Sowieso is het interessant eens te kijken op de site van OpenAI. Je vindt er ook de kernwaarden van het bedrijf, de Core Values.

Semafor, een van mijn favoriete onafhankelijke nieuwsplatforms, ontdekte vorige week een interessante verschuiving in die Core Values. OpenAI heeft er zelf geen ruchtbaarheid aan gegeven.

In het ene fragment zie je de kernwaarden zoals ze in september nog werden geformuleerd (het is een screenshot van 25 september 2023 van het Internet Archive). Laten we zeggen dat het een passend rijtje is voor een start-up in de techsector.
In het andere zie je de formulering die in oktober op de site is verschenen van wat inmiddels een grote speler is. Interessant is de verschuiving van impact-driven naar make-something-people-love, ze lijken in elk geval goed opgelet te hebben. Prikkelend is het onverhulde geloof in opschalen, when in doubt, scale it up. En voor de goede orde: ik denk dat ze hier doelen op opschalen in de techniek (LLM immers!), niet zozeer in de commerciële doelstellingen. Die komen vanzelf wel.

Ronduit verrassend vind ik de eerste kernwaarde: alle ontwikkel inspanningen moeten onverbiddelijk gericht zijn op AGI, Artificial General Intelligence. De rest is out-of-focus.

Ik had niet verwacht al zo snel serieus aandacht te moeten besteden aan het onderwerp AGI. In eerder berichten ging het er wel over, ik noemde het zelfs de ‘heilige graal’ van AI onderzoek, maar het klonk nog als ver weg – misschien wel onbereikbaar. Daar denk ik nu minder lichtzinnig over. Ik had al interviews gezien met AI guru’s die de haalbaarheid van AGI steeds verder in de tijd naar voren halen, maar dat kun je nog afdoen als wishful thinking, preken voor eigen parochie, of zelfs snake oil.
Nu is het echt. OpenAI is zelf een grote speler, via voorman Sam Altman ook in beeldvorming. De samenwerking met Microsoft is steeds inniger geworden, niet alleen financieel maar ook op het gebied van research. De nieuwe focus heeft impact op het hele bedrijf, bovendien halen ze busladingen ontwikkelaars binnen die maar op één doel zijn gericht: AGI.

En er is writing-on-the-wall: opvallend vaak begint ook in niet gespecialiseerde media de uitdrukking ANI op te duiken, Artificial Narrow Intelligence, voor de huidige AI.

Om het rijtje afkortingen compleet te maken: er wordt ook gesproken over ASI, Artificial Super Intelligence. Dat is wat er na AGI komt en zo krachtig zal zijn dat het alle menselijke intelligentie overstijgt.

Menselijke intelligentie – daar ken ik geen afkorting voor, of het zou IQ moeten zijn. Zou je het idee achter IQ ook kunnen toepassen in de Artificial wereld? Een AIQ om de maturiteit van de betreffende variant aan te geven?

Of zal het idee van menselijke intelligentie als maat der dingen achterhaald raken? Ik zag in sommige artikelen al onderscheid tussen ‘carbon‘ en ‘siliciumintelligence, voor biologische resp. technologische intelligentie.

Voor mijn blog is er genoeg laken voor de schaar. In komende berichten zal ik mij eerst maar eens bezighouden met definitie-kwesties, want er is veel spraakverwarring en onduidelijkheid en niet alleen bij mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *