Ander landschap

Het is tijd om met dit blog een ander landschap op te zoeken. Niet dat ik hier uitgekeken ben. Ruim een half jaar geleden begon ik deze website om verslag te doen van mijn verkenningstocht in de wereld van AI. Ik wilde graag kantelpunten en sleutelelementen in de AI ontwikkeling ontdekken, en inhoudelijk begrijpen waar de verrassende versnelling in het gebied vandaan kwam.

Dit is het 45e bericht dat ik hier maak en ik ben nog lang niet rond. Ik zal ook nog wel onderwerpen in de lijn van het voorgaande oppakken.
Wel heb ik het gevoel dat er in het vakgebied zelf een verandering aan zit te komen. Een oriëntatieverschuiving in de huidige ontwikkelrichting, of misschien komen er landschappen bij en worden er nieuwe horizons geopend.

Ik heb zelfs het eigenwijze idee welke kant het op zou kunnen gaan, daarbij stevig geïnspireerd door het werk van Karl Friston en wat daar bij hoort.

Verwacht geen zekerheden in het nieuwe landschap of achter een nieuwe horizon – met guesses zullen het we het ook nu weer moeten doen. Dat maakt het des te interessanter.

Over Friston schreef ik hier al kort. De aanleiding was de door het bedrijf VERSES geclaimde doorbraak op het gebied van AGI. Friston is sinds een jaar Chief Scientist bij dat bedrijf. Eerlijk gezegd voel ik me ongemakkelijk bij dat VERSES. Alleen al die hoofdletters elke keer, vanaf hier schrijf ik gewoon Verses. Hun verhaal is niet slecht, daar ligt het niet aan. Het is denk ik mijn allergie voor agressieve marketing bij weinig bewezen harde resultaten.
In de komende berichten wil ik me vooral richten op de ideeën en de wetenschap van Friston (en zijn vakgenoten), en de historische context waarin het volgens mij past. We zien dan wel hoe het met Verses loopt.

Alan Turing was beginpunt en richtpunt tegelijk voor de ontwikkelingen die tot de grote taalmodellen hebben geleid. Zijn vraag uit 1950 — “Can machines think?” — en de bijbehorende lakmoesproef die we Turing Test zijn gaan noemen hebben hun uitwerking niet gemist.

Bij de ontwikkelingen die ik de komende tijd wil gaan onderzoeken staat ook zo’n iconische wetenschapper aan het begin, met een even brutale vraag: Erwin Schrödinger, van wie in 1944 het boekje “What is Life?” verscheen. Het bevat een aantal samenhangende colleges uit zijn tijd in Dublin. Er volgt net zo’n ambitieus en relevant onderzoeksprogramma uit als we bij Turing hebben gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *